Nieuws

19/01/2013 Wellington, Where wines are born…

Wellington_Wines_b.jpg

Wellington bevat één van de mooiste wijnroutes langs de Route 62. De unieke ligging van de ‘Wagenmakersvallei’ (tussen Groenberg, de majestueuze Hawequa bergketen en de oevers van Kromme Rivier) en de welbekende gastvrijheid van de ‘Boland’ regio dragen hiertoe bij. Maar het zijn vooral een 30-tal actieve wijndomeinen en de alom geprezen ‘nurseries’ waar 90% van alle wijnstokkies van Zuid-Afrika worden geteeld, die Wellington als prominente wijnregio op de kaart hebben gezet. Het mooiste aan de Wellington Wijnroute is zijn compactheid, alle wijnhuizen bevinden zich dicht bij elkaar en laten zich zeer goed combineren. Sommigen zijn vrij te bezoeken, anderen op afspraak, maar wij gidsen u met plezier door de belangrijkste must-see’s en must-taste’s van ons schitterend dorp.

 

Wellington_Wine_Harvest_Festival.png

Belangrijke wijnevents in Wellington zijn Diemersfontein’s Pinotage on Tap, dan stromen duizenden wijnproevers uit heel de wereld samen op het prachtige domein van Diemersfontein om aan zeer democratische prijzen de lekkerste wijnen te kunnen degusteren, en uiteraard het Wellington Wine Harvest Festival, een 2-daags wijnfeest dat tevens gastronomisch, cultureel en muzikaal wordt ingevuld.
Tijdens ons Wine Harvest Festival nodigen 20 wijn- en brandyhuizen u uit om te proeven en te genieten.. en uw smaakpapillen te prikkelen. Zo is er de bekende zeevruchtenbraai op het domein Nabygelegen, de oesters en bubbels bij Bovlei of speenvarken aan’t spit bij het wildpark Bontebok Ridge, en tenslotte ijskreem bij Diemersfontein. Verschillende deelnemende wijndomeinen organiseren tijdens deze 2-daagse concerten en dansfeesten.

 

Wijndomeinen naast het genoemde Diemersfontein, Bovlei of NabDoolhof_front2.jpgijgelegen die u absoluut   niet mag missen, zijn onze buren en favorieten: Bosman Family Vineyards, Doolhof, Val Du Charron, Nabygelegen en Andreas. Deze wijnmakers ontvangen u in  een fantastisch mooie omgeving op grootse Oud-Kaapse estates met adembenemende uitzichten over de Wagenmakersvallei. Alle 5 hebben ze een mooi degustatieterras en klasserestaurant.. Waarom trouwens geen wijnproeverij koppelen aan een lichte lunch bij de wijnboer himself? Met de fiets bent u nadien op 10 minuten terug in Sauvignon Country Lodge!

Foto's

Bosman_wines_2.jpgBosman_Family_Vineyards_2.jpgBosman_Family_Vineyards.jpegDoolhof_front2.jpgDoolhof_tastingroom.jpgTasting_terras.jpgval_du_charron5.jpgview_from_our_room_over.jpgplatters_wine_guide_4stars.jpgDiemersfontein_estate.jpgNabygelegen.jpgNabygelegen3.jpgAndreas_Wines3_003.jpgandreas_wellington.jpg

11/10/2012 Ontdek de meesterlijke wijnen van Stellenbosch

Als het iets meer mag zijn… Bezoek dan Stark Condé

Stark_Conde.jpg

De met eikenbomen afgezoomde weg van de Stellenbosch Mountains naar de Jonkershoekvallei herbergt een uniek wijndomein dat uw bezoek meer dan waard is, niet enkel omwille van zijn gerenommeerde wijnen maar ook voor zijn buitengewone setting. Onder ritselende treurwilgen staat in het midden van een meer een houten lodge in Balinese pagodestijl, via een houten voetgangersbrug bereik je het ‘proefeiland’. Het houten vlier vol aantrekkelijk gedekte degustatietafels met zicht op de Jonkershoek Twin Peaks en de Stellenbosch Mountains zorgt voor een sprookjesachtig decor.

Postcard_Cafe.jpg

Stark-Condé opende dit proefeiland een jaar geleden en stelt er 3 assortimenten voor; Pepin Condé van druiven buiten Jonckershoek ( ideaal om dagelijks te drinken), Stark-Condé van druiven uit Stellenbosch (geprijsd als middenklasser) en Three Pines, de premiumklasse van deze estate, gemaakt van druiven uit één enkele wijngaard in Jonckershoek. De wijnen zijn excellent en verschillen van de reguliere Stellenbosch-taste aangezien de wijngaarden hoger gelegen zijn (van 200 tot 600m), frissere temperaturen genieten en meer regen krijgen. 

De Three Pines wordt volledig handgemaakt in kleine volumes en volgens de oude traditie (handgesorteerd, handgeperst, open fermentatie en botteling zonder filteren). In dit wijndomein kan niet alleen geproefd maar ook gegeten worden. Het ‘Postcard Café’ (dat zijn naam niet gestolen heeft) is open van 10 tot 16u en heeft een zeer verzorgde lunchkaart en lekkere huisgebrande koffie.

Stark_Conde2.jpg

Op dezelfde weg als Stark-Condé vind je Le Riche Estate (eveneens gelauwerd voor zijn Cabernet, de typische Jonckershoekdruif) en het historische Lanzerac Estate dat bekend staat voor zijn Sunday lunch al fresco.

Stark Condé: Polkadraai Road, Jonckershoek Vallei, Stellenbosch. GPS:  S33°57’13.104’’-E18°54’38.232’’

Foto's

Stark_Conde.jpgStark_Conde2.jpgPostcard_Cafe.jpgStark_Conde_Postcard_Cafe.JPGStark_Conde_Postcard_Cafe_tasting.jpgJonkershoek_Valley_Twin_Peaks_web.jpgJonkershoek_Valley.jpg

08/08/2012 De Wellington R62 Brandy Route

De geschiedenis van brandy in Zuid-Afrika is even oud als de eerste Nederlands-Vlaamse nederzetting in de Kaap. Brandy is dan ook afgeleid van het Nederlandse woord ‘Brandewijn’, letterlijk ‘verbrande’ of gedistilleerde wijn. Tegenwoordig oordelen brandy connoisseurs van over de hele wereld dat enkele van de allerfijnste brandysoorten uit Zuid-Afrika komen. Verschillende belangrijke internationale prijzen bevestigen dit. Alleszins kunnen we stellen dat brandy de favoriete geestrijke drank van de Zuid-Afrikaan is. De Zuid-Afrikaanse wet schrijft voor dat brandy minimaal 3 jaar moet rijpen. Gedurende die tijd ontleent de oorspronkelijk heldere alcohol zijn karakteristieke amberkleur aan de Franse eikenhouten vaten. Daarnaast worden eveneens verschillende smaken geëxtraheerd uit het hout, waaraan brandy uiteindelijk zijn rijk, complex en gekruid karakter dankt.

Wellington_R62_Brandy_Route.png
De Western Cape (Route 62) Brandy Route biedt een introductie in de fascinerende doch velen onbekende wereld van de brandy. We zijn zeer verwend met 4 van de belangrijkste ‘potstill brandy’ stokerijen in Wellington, namelijk Upland, De Compagnie, Oude Wellington en Versailles (Jorgensen). Deze 4 produceren een aantal van de allerfijnste brandies en aanverwanten van Zuid-Afrika en zijn een bezoek en degustatie waard. Een tipje van de sluier; Upland!

Upland_Brandy.pngWeggestopt in een hoekje aan het einde van de zandweg vanuit Wellington richting Boland ligt het ongerepte organische wijnhuis Upland. U wordt vergeven als u zich heel even in Toscane waant, want afgezien van de Hawekwa bergketen die het zicht domineert zijn er heel wat gelijkenissen met het rustieke tijdloze karakter van dat stukje Italië aan de andere kant van de wereld. Upland (de naam is de Engelse vertaling van Boland) is een kleine fruit- en wijnboerderij die reeds een decennium lang zijn wereldvermaarde organische Brandy, Grappa, Porto en Cabernet Sauvignon produceert. Upland's organische Grappa won de titel 'World's Best Grappa' op de Guldkorken International Competition in Stockholm en zijn Brandy eindigde op de tweede plaats.

De smaak van Upland brandy doet denken aan gedroogde abrikozen en perziken, citrus en ananas, en tenslotte een zweempje vanille – een diepe complexe smaakbom die op de tong blijft rusten, met de droge afdronk van een  Cognac. Om het verschil tussen parfum en eau de toilette te gebruiken: deze is het parfum. Niets werd toegevoegd aan dit product van wereldklasse, geen kleur, geen smaakessences, suiker noch water: 65% Alcohol - Pure Brandy (limited edition).

De_Compagnie.jpg

 

De_Compagnie2.jpgBezoek zeker ook De Compagnie Wine & Brandy Estate, pal in het historische Val du Charron. Het 27 hectaren grote domein ligt verborgen in de smalle vallei tussen de kliffen van de Hawekwa bergen en Groenberg, 5 kilometer buiten het centrum van Wellington, en produceert een 100% natuurlijke dubbel gedistilleerde brandy, geoogst van goed gerijpte 1976 Chenin Blanc-wijngaarden, gestookt in een antiek koperen distilleertoestel dat voor het eerst werd gebruikt op de boerderij in 1849, en vervolgens 7 jaar gerijpt in Franse eik. Zijn aroma’s doen denken aan verse vijgen, citrus en een vleugje kruidig kaneel.

Savignac1.jpgSavignac de Versailles van Jorgensen’s Distillery en “Dr. Schumacher” (3, 5 of 10 jaar oud) van Oude Wellington ronden de ‘potstill’ Brandy Route van Wellington af en moet u als liefhebber zeker geproefd hebben.

NB; Probeer bij Oude Wellington ook hun vermaarde driedubbel gedistilleerde heldere Grappa van Cabernet druiven, heerlijk zacht, beperkt verkrijgbaar en een absoluut collector’s item!

Foto's

Wellington_R62_Brandy_Route.pngUpland_Brandy.pngUpland_Brandy2.jpgDe_Compagnie.jpgDe_Compagnie2.jpgSavignac1.jpgJDSavingnac.jpgDr_Schumacher.jpg

What a wonderful warm welcome by very special people in a very special place with a very quiet and relaxing atmosphere... We loved it and will be back, we are very sad to leave! All the best! (2 , South Africa)

Contacteer ons