Dagexcursies

Ontdek: "The Big 5" & Zipslide Adventures in Ceres of Historisch Tulbach...

Een reis naar Afrika is pas compleet als je op safari bent geweest, en met zijn rijke biodiversiteit -eigen aan de Karoo- en meer dan 1200 dieren in de reserve is Inverdoorn de uitgelezen plaats om dit te ervaren. Met een oppervlakte van 10.000 hectaren waakt dit wildpark erover dat dieren vrij kunnen bewegen in hun natuurlijke habitat en dat bedreigde plant- en diersoorten permanent beschermd worden.

Big_5_1.jpg

Big_5_2.jpg


Als thuishaven van de zgn. 'Big Five' is Inverdoorn de grootste game reserve in de omgeving (amper 1,5u rijden vanuit Sauvignon Country Lodge!) en met zijn ideale ligging in de droge Karoo is Inverdoorn ook volledig malariavrij! Er zijn prachtige wildparken verderop noordwaarts die dat helaas niet zijn, maar hier kan iedereen met een gerust hart vertoeven, er is geen enkel risico voor malaria in dit gebied.

Big_5_4.jpg

Big_5_3.jpg


We gaan vroeg op pad en zorgen ervoor dat we voor 10u ‘s morgens in de reserve aankomen. Na een welkomstdrink met huisgebakken koekjes start de 3u lange rit in een open jeep doorheen het uitgestrekte park, op zoek naar de Big 5.

Big_5_5.jpg

Big_5_6.jpg


De ‘game drive’ zal de nodige appetijt opwekken, en bij terugkeer naar de lodge wacht alle passagiers dan ook een mooi 3-gangen lunchbuffet. Zomer in de Karoo staat garant voor kristalhelder, warm en zonnig weer, dus in 90% van de gevallen zal de lunch buiten worden geserveerd. De maaltijden worden er uitsluitend met verse seizoensprodukten van eigen teelt en naburige boerderijen klaargemaakt.

Big_5_7.jpg

Big_5_8.jpg

Tegen de klok van 3 zijn we klaar om het wildpark te verlaten en onderbreken we de terugrit ofwel in Tulbagh (zie onder) ofwel in Ceres voor de durvers... want hen wacht hier een heus Afrikaans Zipslide Avontuur... Ceres Zipslide stelt de langste ziplinetour in Afrika ter beschikking; 1,4km pure adrenaline en eco-avontuur, bestaande uit 8 afdalingen van 100 tot 290m lang. Deze activiteit is uiteraard 100% veilig, zelfs kinderen vanaf 3 jaar worden toegelaten mits vergezeld door een ouder.

Big_5_9.jpg

Big_5_10.jpg


Deze tour vindt plaats in de Schurweberg Mountains onder de Koekedouw Dam in Ceres, tevens bekend als het "Eden van de Kaap", en toont de ware pracht van de Karoo met zijn eindeloos fynbos en zijn grillige zandsteengebergtes. De tour duurt ongeveer 1,5u en eindigt omstreeks 17u00.

Big_5_11.jpg

Big_5_12.jpg
Het zipsliden kan makkelijk worden vervangen door een bezoek aan Tulbagh, een klein maar prachtig en historisch interessant dorp dat eveneens op onze terugweg ligt aan de overkant van onze eigen Bain's Kloof.

Big_5_13.jpg

Big_5_14.jpg
De Tulbaghvallei werd door de Europese pioniers ontdekt in 1658 en het dorp zelf werd gesticht in 1743. Na de verschrikkelijke aardbeving van 1969 werd elk historisch gebouw in de Kerkstraat minutieus gerestaureerd en werd het origineel karakter tot in het kleinste detail hersteld. De Kerkstraat met zijn 32 originele Cape-Dutch monumenten vormt nu de grootste concentratie van nationale monumenten in 1 enkele straat van gans Zuid-Afrika.

Big_5_15.jpg

Big_5_16.jpg

We stoppen in één van de vele vermaarde wijnhuizen van Tulbagh (o.a. de prachtige winefarm 'Twee Jonge Gezellen', bekend voor zijn schitterende MCC) alvorens naar Sauvignon Country Lodge terug te keren.

Big_5_17.jpg

Ontdek : Franschhoek, Stellenbosch en Paarl

franschhoek_banner.jpgIn Franschhoek is de Zuid-Afrikaanse wijncultuur ontstaan onder invloed van de vestiging van de Franse Hugenoten in 1680. Een wandeling door het charmante dorpscentrum met zijn uniek aanbod wijnwinkels leert dat de Franse invloed nog sterk aanwezig is, vele opschriften en straatnamen zijn nog steeds Frans en verwijzen naar een rijk verleden. Daarover kom je alles te weten in het Hugenotenmuseum.

stellenbosch.JPGWe bezoeken er eerst één van de oudste wijndomeinen, genaamd La Motte, dat reeds in 1695 werd gesticht en momenteel één van de belangrijkste wijnproducenten uit de Kaap is. Verder is Boekenhoutskloof Wine Estate zeker een bezoek en tasting waard, hun bekende wijnlabels ‘Wolftrap, ‘Porcupine Ridge’ en ‘The Chocolate Block’ worden ook in België verkocht door wijnhandel De Kok in Lier. Boekenhoutskloof ontving de prestigieuze prijs ‘Platter’s Winery of the year 2012’ (> Platter’s South-African Wineguide) en mag graag experimenteren, hun wijnen zijn onconventioneel en daardoor uniek.
Bij het verlaten van Franschhoek is de indrukwekkende “Berg River Dam” nog een stop waard, en vervolgen we onze weg langs de fruitstreek waarvan de Kaapse Golden afkomstig is naar Stellenbosch; het oudste dorp van Zuid-Afrika, en wellicht ook één van de allermooisten.

 

Hartenberg_Wine.jpgIn Stellenbosch bezoeken we eerst het prachtige domein Hartenberg, één van de oudste wijndomeinen in de regio, waar we van een wijndegustatie genieten en vervolgens lunchen in hun uitgestrekte landschapstuin met zicht op de wijngaarden. Nadien trekken we naar het uniek historisch centrum want de prachtige huizen in de typische Kaaps-Hollandse stijl zijn absoluut een bezoek waard. Shopaholics vinden er overigens ook hun gading in de talrijke winkelstraten en shoppingcenters. Andere interessante wijndomeinen in Stellenbosch zijn Thelema, Rust en Vrede (voor de liefhebbers van gastronomie een absolute aanrader, hun sterrenrestaurant is er één van wereldklasse!!) en Ernie Els.

 Charles_and_Billy2.jpg


Op onze terugrit naar Wellington is de laatste stopplaats Paarl, ons buurdorp dat de belangrijkste wijnuitvoerder van de Kaap is en bovendien de geboorteplaats van de Afrikaanse taal, die zeer nauw verbonden is met het Vlaams. We stoppen nog even bij het Taalmonument en bezoeken Fairview, een trofeewinnend wijndomein dat tevens bekend is voor hun uitstekende kazen. Hier staat de laatste kaas-en wijndegustatie van de dag gepland.

Ontdek : Hermanus & zijn walvissen

whale_crier_hermanus.JPGDe rit naar Hermanus (120km ten zuidoosten van Kaapstad) loont de moeite want deze loopt langs de Zuid-Afrikaanse Rivièra (Gordon’s Baai, Betty’s Baai, Pringle Baai etc). Eens aangekomen in Hermanus is het op en top genieten van ongelooflijke uitzichten over de zee en de kliffen, her en der bezaaid met zeehonden. Hier begint een 12km lange kuststrook die doet denken aan de Schotse Hooglanden. Afhankelijk van het seizoen kunnen vanuit het natuurgebied “Voëlklip” de walvissen geobserveerd worden, die voornamelijk in oktober en november meegedreven worden door de Golfstroom en op het strand van Hermanus komen kalveren alvorens ze weer naar hun thuishaven Antarctica zwemmen. Een walvisstaart die plots boven de golven torent is dus een regulier gezicht.

Grotto_Beach.jpg

Lunchen kan letterlijk met de voeten in het water, want met een steile trap vanop de wandelboulevard daal je af tot op het zeeniveau en eet je in Bientang's Cave, een zeer typisch in de rotsen uitgehouwen restaurant. Het Walvismuseum en het gezellige dorpscentrum, geheel in het teken van de walvis, is zeker een bezoekje waard. Zwemmen kan tenslotte bij Voëlklip Beach en Grotto Beach, deze laatste won de Blue Flag Award vanwege de ongereptheid van het strand en de uitstekende kwaliteit van de faciliteiten.

Ontdek : Kaap De Goede Hoop & Boulders Beach (pinguinstrand)

DSC01119.JPG

Langs de Atlantische Oceaan rijden we door de wondermooie kuststrook van Sea Point, de mondaine Clifton Beaches & Camps Bay en stoppen we (indien het weer het toelaat) in HoutBaai, van waaruit we een boottocht naar Duikereiland maken, thuishaven van honderden zeehonden. De boottocht kan vervangen worden door een bezoek aan Steenberg, één van de mooiste wijnhuizen in de Constantia wijnregio, in de buurt van Houtbay. Steenberg is ook voorzien van een leuk restaurant, met een uniek ontworpen degustatie terras en landschapstuinen, en buiten hun uitstekende wijnselectie, bottelen ze ook hun eigen MCC (Méthode Champenoise du Cap).

 

Via de adembenemende Chapman’s Peak rijden we verder naar het woeste maar prachtige natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop, het Zuidwestelijkste punt van Afrika waar de Atlantische en de Indische Oceaan samenstromen. Een bezoek aan de “Kaappunt” mag niet ontbreken, en lunchen doen we in Simon’s Town, het marinestadje van de Kaap, doorspekt met prachtige Victoriaanse gebouwen. Na de lunch rijden we verder naar “Boulders Beach”.

Boulders_Beach_02.JPGBij de tropische temperaturen van Zuid-Afrika denk je aan giraffen, zebra’s en olifanten, maar niet direct aan pinguïns. En toch zijn ze er! Een kolonie van zo’n 3.000 Afrikaanse pinguïns leeft op Boulders Beach, dit strand is onderdeel van het Table Mountain National Park. Je kan de schattige pinguïns in dit natuurpark niet alleen vanop de houten wandelpaden bekijken, je kan zelfs met ze in zee. Maar ook los van de pinguïns is Boulders Beach de moeite waard; het strand is er goudgeel en mooi breed, onderbroken door grote keien (Boulders) en op de achtergrond grillige rotsen. De ideale plek voor snorkelaars en beach addicts.

 

 

 

 

Via Muizenberg, genoemd naar de Nederlandse sergeant Muijs die vanaf 1743 jarenlang controle had over de stad die een militaire post van de VOC was, rijden we weer naar huis.

Ontdek : Kaapstad, the waterfront & robbeneiland

’s Ochtends vroeg in Kaapstad nemen we de “red bus”, de ideale manier omV_A_Waterfront.jpg alle bezienswaardigheden (o.a. het cultuurhistorisch museum, het parlementsgebouw, St George’s Cathedral, enz.) vanuit een open bus te ontdekken. We stappen af aan de Tafelberg, waar we via de kabelbaan de top bereiken en genieten van een adembenemend uitzicht over de Westkaap. Dan vervolgen we ons traject met de red bus naar het Westen, via Victoria Road langsheen de stranden van de rich & famous (Camp’s Bay, het Zuid-Afrikaanse antwoord op Saint-Tropez, en The Clifton Beaches, 4 kleine stranden beschut van de harde zuidoostenwind waar internationale filmsterren en topmodellen zich graag laten spotten) tot de eindhalte, de V&A Waterfront: Het trendy havengebied waar altijd iets te beleven valt en waar tevens één van de grootste shoppingcentra van Zuid-Afrika staat.

Den_Anker3.jpg

Temidden de ontelbare cafés en restaurantjes bevindt zich daar ook “Den Anker”, het oudste café van Kaapstad en gesticht door een Belg.. Nog steeds zijn de menukaart en bieren 100% Belgisch. We nemen er uitgebreid de tijd voor de lunch.

 

 

 

 

In de namiddag bezoeken we Robbeneiland incl. rondleiding door de gevangenis waar ex-president Nelson Mandela, zoals zovele andere Afrikaanse vrijheidsstrijders, jarenlang werd vastgehouden. De rondleidingen worden trouwens allemaal met veel gevoel door ex-gedetineerden gegeven.

 Robbeneiland.jpg

 

Absolutely stunning! Amazing designer rooms & fabulous hosts! Loved the décor and the fabulous breakfast bakes... Thanx for the opportunity to enjoy your lovely guesthouse! (3  ‌, South Africa)

Contacteer ons